VPRO Stesters boek

Hoe kunnen er nog altijd mooie streepjes uit een platgekreukelde tube tandpasta komen en maakt een stofzuigerfabrikant een stofzuiger echt lawaaiig zodat ‘ie harder lijkt te zuigen?

En ook: programmeerbare dobbelsteen, koelkachel, fietsspaken van visdraad, multiverspers, junglesap en een deurbel waarmee je goede vrienden wel en de omroepbijdragecontrole niet binnenlaat.

In het boek Stesters – naar de gelijknamige VPRO televisieserie – wordt een verfrissende blik geworpen op alledaagse produkten. Kritische kanttekeningen bij spullen die we gedachteloos kopen worden afgewisseld met revolutionaire uitvindingen en nieuwe gebruiksmogelijkheden voor produkten die iedereen in huis heeft. Het boek vorme niet alleen een onuitputtelijke inspiratiebron voor fabrikanten en ontwerpers, maar vooral een praktische hanleiding voor betrokken consumensen. Een overtuigend bewijs dat nog niet àlles bedacht is.

De makers van het boek zijn drie jonge industrieel ontwerpers uit Delft.

‘Een hart onder de riem voor de consument die het allemaal niet meer snapt…’ (Christine, historica uit Rotterdam)

‘Het staat bol van uitivindingen die je eigenlijk zelf had willen doen. Ik ging meteen aan de slag.’ (mw. Dorien Mellenkamp, Meppel)

‘… maar ik hou geen schoen mee rover met die experimenten uit dat boek!’ (Paul W. uit A’dam, 12 jaar)

‘Een wak in de donkere produktvijver gedurende deze hogtechnologische ijstijd…’ (Q. Th. van Nispelroode M.Sc.)